Siirry sisältöön
Kartta

Pyhä

Pyhäjärvireitillä on viisi runkoreittiä ja useita näiden ympärille rakennettuja reittimahdollisuuksia. Reittien varrelta ja ympäristöstä löytyy paljon mielenkiintoista tehtävää ja nähtävää. Voit valita suosikkikohteesi ja räätälöidä oman reittisi mieleiseksesi.

Pyhäreitin henkinen lähtöpiste on Laukontorin satama Tampereella, mutta voit lähteä liikkeelle mistä tahansa reittisi varrelta ja kiertää myötä- tai vastapäivään. Voit myös hyödyntää laivaa tai junaa osan matkasta. Tässä vinkkejämme Pyhäjärvireitin varrelle:

Akaa

Akaan Toijalan vilkkaan ratapihan välittömässä läheisyydessä sijaitseva omaleimainen Veturimuseo esittelee vanhoja diesel- ja höyryvetureita sekä ratatyökoneita. Tällä hetkellä näytteillä on 12 veturia.

Valkeakoski

Rapolanharju Valkeakosken Sääksmäellä on osa Vanajaveden laakson kansallismaisemaa ja valtakunnallisesti merkittävää kulttuurimaisema-aluetta. Suomen suurimman muinaislinnan jäänteiden lisäksi alueella on esihistoriallisen ajan asumusten jäännöksiä, kalmistoja, uhrikiviä sekä muinaispelto. Rapolanharjulta aukeaa upeat näkymät Vanajavedelle ja harjun välittömässä läheisyydessä sijaitsevat keskiajalta peräisin olevat Sääksmäen kirkko sekä Voipaalan ja Rapolan kartanot.

Visavuori on kuvanveistäjä Emil Wikströmin museona toimiva taiteilijakoti ja ateljee. Visavuoressa on myös Emil Wikströmin tyttärenpojan, pilapiirtäjä Kari Suomalaisen Kari-paviljonki, jossa voi tutustua Karin tuotantoon ja vaihtuviin näyttelyihin. Suomen taiteen kultakauden kuulu kuvanveistäjä Emil Wikström (1864–1942) rakensi karjalaisvaikutteisen taiteilijakotinsa Visavuoren Sääksmäelle jo 1900-luvun alussa. Nyt museoitu, mielenkiintoinen hirsilinna toimii erinomaisena esimerkkinä kansallisromanttisen kauden taiteilijaelämästä.

Kangasala

Kaunis Vehoniemen luontopolku tutustuttaa harjuluontoon. Noin kahden kilometrin mittainen reitti kulkee moninaisessa luonnossa harjun rinteillä, Roineen rannassa ja supan pohjalla Uhkainlammella. Reitti kulkee paikoitellen jyrkässä maastossa, mutta portaiden ja pitkospuiden ansiosta soveltuu erinomaisesti myös lapsille. Luontopolulle on kätevin lähteä Vehoniemen automuseon pysäköintialueelta, jossa on alueen opastaulu. Automuseon kahvilassa kannattaa poiketa herkuttelemassa ennen tai jälkeen retken.

Vesilahti

Pirkanmaan kauneimmalla järviseudulla sijaitseva Laukko mainitaan historiallisissa asiakirjoissa ensimmäisen kerran vuonna 1416. Kuuden vuosisadan kuluessa Laukon kylästä on kasvanut tarujen ja kertomusten Laukon kartano. Tänä päivänä Laukko on uuden vuosituhannen elämyksellinen kulttuurikartano, joka tarjoaa taidenäyttelyitä, puistokonsertteja ja laadukkaan kesäravintolan. Kesällä 2024 Hopealinjat risteilevät Tampereen alarannasta Laukon kartanon kesäkeikoille ja puistokonsertteihin.

Lempäälä

Kahvila Siirin kuuluisat korvapuustit ovat jo yksin syy suunnata pyörällä Lempäälään. Siirin huvilamijöö kutsuu istahtamaan ja nauttimaan herkkujen lisäksi kauniista järvimaisemasta.

Upeita järvimaisemia voi ihastella myös Vaihmalan Hovissa. Vaihmalan Hovi on hotelli-ravintola idyllisessä maalaismaisemassa Vanajaveden rannalla Lempäälässä. Kurkkaa myös Vaihmalan omaan putiikkiin ja tee löytöjä tai rentoudu day spassa!

Pirkkala

Sankilan kartanon kotieläinpihalla pääsee rapsuttelemaan eläimiä ja seuraamaan niiden puuhailua. Kotieläinpihalla voit tavata esimerkiksi pupuja, aasin, possun ja poneja. Energiaa matkalle saat laittamalla murua rinnan alle pihakahvila-bistrossa.

Nokia

Siuronkoski on isojen kalojen koski. Upeat koskimaisemat houkuttelevat kalastamaan tai melomaan. Myös koski itsessään on nähtävyys vanhoine voimalaitosrakennuksineen ja kivisiltoineen.

Pälkäne

Pälkäneen rauniokirkko eli Pyhän Mikaelin kirkko valmistui noin 1400-luvun lopulla. Tämä keskiaikainen kirkko kärsi pahasti Kostianvirran taistelun (1713) aikana ja 1740-luvulla hiekkamaalle perustetun kirkon perustukset alkoivat pettää. Kirkko hylättiiin lopulta 1839, kun Pälkäneen uuden kirkon valmistuttua.

Hämeen sydämessä sijaitseva Laitikkalan makukylä on ruokamatkailijan kohde vailla vertaa. Tunnelmalliset tilapuodit ja lähiherkut houkuttelevat kävijöitä ja myös yöpyminen onnistuu. Laitikkalan Makukylässä voit poiketa tunnelmallisissa tilapuodeissa, nauttia maukasta lähiruokaa, kokoustaa ja yöpyä vehreässä maalaismaisemassa.

Näsi

Näsijärvireitillä on kolme runkoreittiä ja useita näiden ympärille rakennettuja matkamahdollisuuksia. Henkinen lähtöpiste on Mustalahden Sataman Tampereella, mutta voit lähteä liikkeelle aivan mistä vain matkan varrelta, kiertää myötä- tai vastapäivään ja hyödyntää laivaa tai junaa osan matkasta.

Ruovesi

Ruovedellä kannattaa poiketa Viljamakasiinissa. Viljamakasiini rakennettiin pitäjänmakasiiniksi 1800-luvun puolessa välissä ja nykyään Ruoveden Viljamakasiini on kesäaikana avoinna oleva taidenäyttelytila, jonka yhteydessä on museokauppa.

Vuonna 1908 rakennettu höyrylaivalegenda S/S Tarjanne liikennöi kesäisin Tampereelta Ruoveden kautta Virroille historiallista Runoilijan tietä. Reitin varrella näet upeita järvinäkymiä ja vaikuttavia luonnonmaisemia, jotka ovat inspiroineet lukuisia suomalaisia taiteilijoita.

Mänttä-Vilppula

Taidekaupunki Mänttä-Vilppula on monipuolinen kohde, jossa vierähtää helposti muutamakin päivä. Tutustu esimerkiksi Serlachius-museoihin. Serlachius Pääkonttori sijaitsee kaupungin keskustassa, entisessä yhtiön pääkonttorissa. Esillä on teoksia Serlachiuksen laajasta taidekokoelmasta sekä vaihtuvia nykytaidenäyttelyitä

Toinen Serlachiuksen museoista, Kartano, sijaitsee 2,5 km:n päästä Mäntän keskustasta ja pääkonttorista. Taidenäyttelyt levittäytyvät tehtailija Gösta Serlachiuksen entiseen kotikartanoon ja vuonna 2014 valmistuneeseen, puuarkkitehtuuriltaan palkittuun laajennusosaan. Tarjolla on nykytaidetta koti- ja ulkomaisilta taiteilijoilta, Suomen kultakauden taiteen tunnettuja nimiä sekä vanhaa eurooppalaista taidetta.

Serlachius Kartanon rantamaisemassa on myös Taidesauna, joka tarjoaa elämyksiä saunomisen, taiteen, designin ja arkkitehtuurin ystäville. Taidesauna palkittiin Vuoden matkailuinnovaationa Finnish Travel Galassa marraskuussa 2022.

Poikkea myös Viinitupa Vuorenmajalla ihailemassa maisemia, herkuttelemassa ja maistelemassa viinejä!

Ylöjärvi

Koivukujan päässä, keskellä peltoja seisoo pieni punainen suklaatehdas, Suklaatila, jossa syntyvät maukkaat käsintehdyt konvehdit, suklaalevyt ja muut suklaiset herkut. Kahvila ja tehtaanmyymälä ovat ehdottomasti poikkeamisen arvoisia kohteita!

Virrat

Torisevan rotkojärvet ovat kuuluisia äkkijyrkistä rannoistaan ja syvyydestään. Jylhiä maisemia voi ihailla esimerkiksi Lotta Svärd -järjestön vuonna 1936 perustamassa perinteikkäässä Torisevan kahvimajassa.

Virtain perinnekylä sijaitsee Marttisen saarella kauniissa kulttuurimaisemassa. Perinnekylässä voi tutustua esimerkiksi virtolaiseen talonpoikaiselämään tai tukkijätkien arkeen. Alueelta löytyy myös Sotaveteraanimuseo, Herraskosken kanava ja kanavamuseo sekä ravintola Mikontalo.

Vuoden kyläksikin valittu Killinkoski on yksi valtakunnallisesti merkittävistä rakennetuista kulttuuriympäristöistä. Killinkosken Wanhan nauhatehtaan miljöössä on monipuolinen tarjonta museoita ja näyttelyitä ja tutustua kannattaa myös Killinkosken kirkkoon.

Rauta

Historiaa, tarinoita ja herkuttelua! Reitti tarjoaa niin lukuisia pyhiä paikkoja kuin nousun Pirunvuorelle. Komeat maisemat ja nähtävyydet, kaksi keskiaikaista kirkkoa ja lukuisia kansallistaiteilijoitamme inspiroineet miljööt ja synnyinseudut – ne kaikki löytyvät Rautareitistön varrelta. Vinkki! Voit saapua Sastamalaan myös junalla. Asemiakin on kaksi, Vammala ja Karkku.

Sastamala

Tyrvään Pyhän Olavin eli Tyrvään vanha kirkko on rakennettu 1500-luvun alussa. Sen päätykoristelut ja muut piirteet liittävät kirkon satakuntalaiseen kirkkoryhmään. Tulipalo tuhosi 21.9.1997 kirkon 1600-1700 -luvun arvokkaan interiöörin kokonaan. Jälleenrakentaminen aloitettiin nopeasti palon jälkeen ja kirkko otettiin uudelleen käyttöön elokuussa 2003. Taidemaalarit Kuutti Lavonen ja Osmo Rauhala maalasivat kirkkoon yhteensä 101 taideteosta.

Suomalaisen kirjan museo Pukstaavi on iloinen ja ilmeikäs kirjan koti, jossa viihtyvät kaikenikäiset vierailijat. Museon tapahtumat ja näyttelyt valottavat suomalaisen kirjan 500-vuotista historiaa. Näyttelyissä aiheina ovat mielenkiintoiset kirjakulttuurin ilmiöt, ihmiset sekä sen historia. Piipahda samalla museokaupassa tai istahda kahvilaan nauttimaan vanhan talon tunnelmasta.

Aure

Metsäteitä, linnunlaulua ja vahva kuusimetsän tuoksu. Niitä löytyy Auren varrelta. Geopark -kohteissaan runsas ja Seitsemisen kansallispuistoa halkova Aure-reitti kuljettaa matkaajan niin hiekkateitä kuin maaseudun pikiteitäkin pitkin Kihniön ja Parkanon kautta upean luontorikkaaseen seikkailuun. Vinkki! Voit myös saapua junalla Parkanoon.

Parkano ja Kihniö

Lauhavuori-Hämeenkangas Geopark on upea elämys, jota ei kannata jättää välistä reittiä pyöräillessä. Alueen suoluonto on ainutlaatuista ja siitä pääsee nauttimaan geokohteissa ja opastetuilla reiteillä. Suo elää ja hengittää, ja sen kerroksiin kätkeytyy kiehtovaa tarinaa. Suo on myös tarjonnut elantoa ihmisille ja ollut osa historiaamme.

Tutustu Parkanossa myös Metsämuseoon ja Radiomuseoon!

Kyrö

Välkehtivä Kyrösjärvi näkyy tällä lenkillä kulkijan riemuna lukuisia kertoja ja mansikkapellot vetävät suun makeaan hymyyn. Reitillä voit ihalla Kyrösjärven sinisenään siintävää selkää molemmin puolin reittiä sekä historiallisen kuninkaallisia korkeuksia, mihin reitin Jämin osuus lennättää.

Ikaalinen

Luomajärven Kievarilta löydät aitoa maalaistunnelmaa ja liudan rapsuteltavia eläimiä! Tilalla asustaa muun muassa suomenhevosia, eestinhevosia, minipossu, aasi, kissoja, erirotuisia kanoja ja pupuja, lampaita ja vuohia. Naapurissa laiduntavat komeat sarvipäiset lehmät. Luomajärven Kievarissa pääset kokemaan maaseudun rauhan ja menneen ajan tunnelman aidossa kulttuurihistoriallisessa talonpoikaismiljöössä. Tätä ainutlaatuista, lämminhenkistä pientä matkailutilaa isännöi paikallinen perhe.

Hämeenkyrö

Frantsilan Kehäkukka sijaitsee Pappilanjoen rannalla, vanhassa koulurakennuksessa, jossa palvelee kasvisravintola ja kahvila. Luonnon antimista loihditut herkut maistuvat pyöräilijöille takuulla. Samasta osoitteesta löydät myös Frantsilan myymälän.

Maisematien marjatiloille kannattaa suunnata ostamaan lähituotteita aina perunoista muniin ja ternimaitoon, mansikoita unohtamatta! Maisematien marjatiloihin kuuluvat Mäkikauppilan tila, Nikkilän tila, Ylirautian tila ja Yrjölän marjatila.

Jämijärvi

Luontoliikuntakeskus Jämi tarjoaa majoitusta ja elämyksiä upeissa harjumaisemissa. Jämillä voit esimerkiksi lenkkeillä sen laajoilla polkuverkostoilla, pelata frisbeegolfia, tai kokeilla vaikka mönkijäsafaria. Seikkailupuistossa kaikenikäiset huimapäät voivat kiipeillä eritasoisilla radoilla ja kokeilla yli 400 metriä pitkää vaijeriliukua! Poikkea myös Uhrilähteellä, joka on yksi Hämeenkankaan näyttävimmistä lähteistä. Pyhänä pidetylle lähteelle on entisaikaan osoitettu uhreja, kuten ruokaa tai arvoesineitä.

Nokia

Hinttalan kotiseutumuseon punamullattu talonpoikaispihapiiri sijaitsee Nokialla alkuperäisellä paikallaan. Museon rakennuksiin voi tutustua kesäisin omatoimisesti tai oppaan kanssa. Pihapiirin aitoissa voi tehdä löytöjä käsityöläisten puodeissa  ja lisäksi niissä järjestetään kesäisin näyttelyitä. Museolle ja näyttelyihin on vapaa pääsy. Pytinkirakennuksessa asiakkaita palvelee kesäkahvila.

Upea Tehdassaaren miljöö rakennuksineen kertoo Nokian kaupungin teollisen historian alkuvuosista. Täältä löytyvät Nokia-yhtiön juuret!

Längelmä

Pirkanmaan sydämessä, Oriveden ja Kangasalan kansallismaisemissa sijaitseva, Pirkanmaan maakuntajärveksikin valittu Längelmävesi on oiva reittivalinta kulttuurista kiinnostuneelle. Reitin varrella voi tutustua romanttisiin maalaismaisemiin ja kirkasvetiseen järveen ja uniikkeihin taidekohteisiin.

Kangasala ja Orivesi

Piipahda tutustumaan Sahalahden museomakasiiniin Kangasalle. Sahalahden kirkkokylässä sijaitsevassa museomakasiinissa pääset kesäisin tutustumaan eri näyttelyihin. Poikkea matkan varrella myös Vehreässä miljöössä sijaitsevan Kuhmalahden taidepappilaan, joka kuuluu Suomen vanhimpiin kesänäyttelypaikkoihin.

Kangasalla sijaitsee myös Haralanharjun näkötorni, josta avautuvat jylhät järvimaisemat. Kesäisin näkötornin juurella palvelee myös ihana kahvila.

Luonnonläheisessä, Orivedellä sijaitsevassa Taidekeskus Purnussa nähtävää riittää. Tunnelmallisessa miljöössä pääsee näyttelyiden lisäksi nauttimaan savusaunasta!

Roine

Roine -reitin itäpuolen harjut haastavat, mutta harjujonon näkötorneilta avautuvat kansallismaisemat, aidot maalaismaisemat ja monet uimarannat palkitsevat tämän reitin selättäjät. Reitillä pääset Kangasalan, Pälkäneen ja Valkeakosken palveluiden äärellä.

Valkeakoski ja Kangasala

Kontio & Parmas -huumorisarjastakin tuttu kahvila, tunnelmallinen Mokka-Pirtti rähmämunkkeineen on pysähdyksen arvoinen. Pysähdy myös ihastelemaan Rönnvikin tunnelmallista viinitilaa Laitikkalassa. Viinitilan puutarhat ja terassit ovat oivallinen paikka viettää kesäpäivää ja kesäisin Rönnvikissä järjestetään myös taidenäyttelyitä.

Pikku-Vanaja

Vanajaveden pohjoista osaa sivuava kierros kuljettaa polkijaansa läpi Valkeakosken ja Akaan Toijalan. Matkan varrelta löytyy mitä ihanimpia kohteita!

Valkeakoski ja Akaa

Akaan Haihuankoski on ihana vihreä keidas keskellä Viialaa. Vajaan kilometrin pituinen koskialue on ihanteellinen myös kalastajalle. Valkeakoskella Ilolan maatilalla viihtyy koko perhe! Vierailun Ilolassa kruunaavat kotieläinpiha sekä vuohiterapia- ja kävelyhetket.

 

Tutustu myös laiva- ja junaliikenteen yhdistämisestä Järvien reitteihin sekä tarkemmin reittien karttoihin Järvien reittien omilla verkkosivuilla.